CREDINTELE LIMITATIVE DESPRE BANI SI CUM LE-AM DEPASIT

favicon

Credintele limitative despre bani ma pandeau la fiecare colt de strada atunci cand voiam sa scot chiar si 10 lei din portofel pentru a cumpara orice. Desi ma gandeam de 5 ori inainte sa cumpar un produs atunci cand intram intr-un magazin si il intorceam pe toate partile intrebandu-ma daca sa-l cumpar, nu stiu cum se intampla, dar cand ajungeam acasa si ma uitam in portofel, mi se parea ca banii zburasera intr-un mod magic…ma confruntam cu situatia in care nu stiam pe ce cheltuisem atatia bani, pentru ca in geanta nu aveam decat 2 produse nesemnificative. Eram extrem de frustrata si indignata pe faptul ca banii dispareau si fugeau de la mine din mana fara sa stiu pe ce i-am cheltuit ( sau nu voiam sa stiu)

Am decis zilele acestea sa-mi fac un recensamant al gandurilor si emotiilor mele despre bani si sa vad care din ele imi aduc bani si care imi scot banii pe nevazute din portofel. Eram decisa sa declar razboi si sa preiau controlul.

Credintele sunt ca niste ordine pe care creierul nostru nu le discuta, iar noi actionam in consecinta lor. Daca ai comportamente care te fac sa te simti neputincios( credintele limitative le recunosti prin faptul ca iti schimba starea de spirit intr-una neplacuta)  in rezolvarea situatiilor prin care treci, inseamna ca ai credinte limitative pe care bineinteles le executi ca pe niste ordine si este timpul sa nu te mai judeci, ci sa iti analizezi “ordinele”.

Ca un fin observator am inceput sa analizez care sunt momentele in care mi se schimba starea de spirit si devin brusc nelinistita cand este vorba sa cheltuiesc bani …si asta cu ajutorul a cateva intrebari magice:

 

3c1755c377bcb8889674891be33c01f2

 

1.Care a fost momentul in care starea mea s-a schimbat in rau?

Momentul in care starea mea s-a schimbat in rau a fost acela in care am intrat in magazin si am vrut sa cumpar uleiul de avocado, dar mi se parea mult prea scump, desi mi-l doream.

 pandora jewelry_pandora cllection_pandora essense_diana enciu_alina tanasa_fabulous muses (7)

2. Ce este conectat cu acea experienta?

Cu aceasta experienta este conectat faptul ca ma voi judeca ca am cheltuit bani mult prea multi pe ceva nefolositor si voi ramane fara bani din vina capriciilor si incompetentei mele de a gestiona banii.

 

3. Ce gand mi-a trecut prin minte exact inainte ca starea mea sa se schimbe?

Mi-a trecut prin minte gandul ca arunc banii fara folos, pe un produs care nu-mi foloseste. Mi-a trecut prin gand ca imi scapa banii din mana, fara ca eu sa am controlul lor.

 

4.Ce frica ascunde in spate acest gand?

Acest gand ascunde frica de faptul ca voi ramane fara bani si ma voi simti neputincioasa si incompetenta, fara valoare. Ascunde frica ca ii cheltui si nu ii mai pot face la loc cum am putut pana acum. Ascunde frica ca imi zboara fara ca eu sa am un control si nu ii mai pot face la loc.

 

5. Ce cred eu ca se va intampla in momentul in care aceasta frica ar deveni realitatea mea?

In momentul in care frica aceasta ar deveni realitatea mea m-as simti neputincioasa si fara control. M-as simti fara valoare si neimportanta si incompetenta sa ii mai fac. M-as simti slaba si nevaloroasa si incompetenta si nevaloroasa fata de ceilalti oameni care au bani. Oamenii m-ar da la o parte si eu as fi tematoare fata de ei pentru ca ma simt inferioara lor.

Si mi-am pus dupa toate astea si cateva intrebari catre mine:

Crezi ca poti sa-ti asumi responsabilitatea  ca banii nu dispar ca prin magie din portofel si sa admiti ca tu ii cheltui cu mana ta?

Crezi ca poti sa-ti asumi responsabilitatea ca deschiderea/ inchiderea si starea de spirit buna sau rea fata de bani, ii aduc sau ii resping din viata ta?

Crezi ca poti sa admiti ca, competenta ta nu creste sau scade in functie de cati bani ai in portofel sau competenta ta de a face bani nu scade daca te certi cu parintii sau nu te placi intr-o zi sau ai o stare mai proasta. Competenta de a face bani este tot timpul acolo pentru tine, important este daca alegi sa o folosesti sau nu, dar ea este acolo si nu dispare ca prin magie in functie de factori externi. Nu ti-o poate lua nimeni!

Decizii

Decid ca de acum inainte sa imi asum responsabilitatea faptului ca eu cheltuiesc banii cu mana mea si nu imi zboara ca prin farmec din portofel.

Decid ca de acum inainte sa cumpar DOAR lucruri de care am nevoie si carora le vad rostul in viata mea, intrebandu-ma de fiecare data ce beneficiu imi aduce acest produs si de ce il cumpar.

Decid ca de acum sa nu mai privesc lucrurile pe care le cumpar ca fiind nefolositoare astfel incat sa consider ca banii au zburat pe nimic, ci sa fiu recunoscatoare si bucuroasa pentru ce am primit in schimbul banilor( de multe ori lucrurile sunt cu mult mai valoroase pentru noi, in comparatie cu putinii bani pe care ii dam pe ele…de exemplu un sampon de salon costa 80 lei- si sunt sigura ca 80 lei ti se pare infim pentru a avea un par frumos, ingrijit, curat si in plus il folosesti o luna intreaga …nu cred ca 80 de lei ti se mai pare o avere acum, desi in magazin te gandesti de 30 de ori inainte. Ideea este sa gasesti intotdeauna beneficiile produselor si sa fii recunoscator si nu dezamagit de tine pentru faptul ca ai aruncat banii pe fereastra. Dar in acelasi timp sa te intrebi daca merita sa platesti pretul, pentru beneficiile pe care o sa le primesti, pentru ca mai apoi sa nu te judeci pentru ca ai aruncat banii degeaba pe nimic.

 Decid ca de acum sa sarbatoresc orice lucru cumparat, pentru a nu mai imi spune mai apoi ca nu stiu pe ce am dat banii:). Daca il voi sarbatori si ma voi bucura de el, mi-l voi aminti cu siguranta. Decid ca la fiecare inmanare a banilor sa ma bucur ca primesc ceva minunat in schimb, chiar si un pachet de guma:)

Faptul ca mi-am asumat responsabilitatea si am inteles ca EU si nimeni altcineva nu cheltuieste banii, m-a ajutat sa fiu mai atenta cu ceea ce cumpar, conducandu-ma spre a-mi lua DOAR lucrurile de care pot fi recunoscatoare ca ma ajuta in viata si ma fac bucuroasa. Pana acum plateam un pret care mi se parea mult prea mare in comparatie cu produsul primit, dar il cumparam pentru ca mi-l doream si nu aveam ce sa fac( si asta pentru ca nici nu ma gandeam la ce o sa-mi aduca produsul ca beneficiu). Era ca si cum altcineva ma obliga sa platesc pretul, iar eu eram neputincioasa si cumparam produsul. Nu-mi asumam responsabilitatea!

Cred ca banii si succesul sunt o consescinta directa a cum gandesti si este foarte important sa ai ganduri care te fac sa te simti extraordinar in legatura cu banii (sau cu orice alt domeniu) pentru a te bucura de cat mai multi.

 

 CUM GANDESCD BOGATII ?

1. Oamenii prosperi se focuseaza pe a castiga si a face din ce in ce mai multi bani, in schimb oamenii saraci se gandesc cum sa isi mentina nivelul pe care il au deja si cum sa pastreze banii pe care ii fac in fiecare luna.

Saracii se focuseaza pe a pastra banii si pe a economisi, in schimb bogatii se gandesc cum sa faca din ce in ce mai multe afaceri profitabile( au o mentalitate de deschidere fata de oportunitati de crestere) si practic uita de gandirea limitativa de a pastra cu orice pret banii.Bogatii nu se focuseaza pe afaceri mici de unde ies bani putini, ci pe afaceri mari cu profit mare.

2. Bogatii apreciaza ca fiind onorabil succesul, pe cand saracii apreciaza ca fiind onorabila munca grea. Nu de multe ori am auzit, inca din copilarie faptul ca fara munca grea nu obtii bani( sau “banii nemunciti nu ti se cuvin”), dar de-a lungul anilor mintea mea s-a focusat pe munca grea, neobtinand rezultatele scontate. Asta inseamna ca pe drum am pierdut un detaliu important si anume productivitatea…

La un moment mi-era imposibil sa ma gandesc ca pot sa muncesc la un proiect, pe care il fac din pasiune si placere si sa mai si castig bani din asta, pentru ca aveam credinta ca banii se castiga cu munca grea( *munca grea, insemnand pentru mine stres emotional si chin psihic-asociam banii cu chinul si nu cu placerea)

Nu intelegeam ca si a munci la o pasiune implica multa munca, dar o munca, care iti aduce stari cu mult mai inalte  decat stresul emotional.

Productivitatea este cu mult mai importanta, iar munca grea fara rezultatele spectaculoase chiar nu ne aduce niciun aport. De multe ori ma trezeam spunand ” Dar de ce nu sunt apreciata si nu am rezultate, pentru ca eu am muncit din greu si mi-am dat tot sufletul”. Atunci am inteles ca productivitatea si focusul pe succes si nu pe munca grea este un mai mare motiv de lauda:)

Focus on succes, not on hard work. Focusandu-te pe munca grea este ca si cum ti-ar fi frica de un succes imediat si vrei sa meriti succesul pedepsindu-te cu munca grea…hmm nu este o solutie. Exista o cale mult mai simpla si mai elevatoare spiritual si emotional.

Este doar o alegere, care tine si de stima de sine.

Ce alegi?

Sa te pedepsesti toata viata cu munca grea ca sa meriti succesul sau sa muncesti in sprijinul tau, fiind productiv si cautand tot timpul cai cat mai scurte care sa aduca valoare cat mai mare oamenilor.

TU ALEGI!

 

Cu drag,

favicon

 

Management TeamCREDINTELE LIMITATIVE DESPRE BANI SI CUM LE-AM DEPASIT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *